Proiectul CIRTITA a fost lansat oficial la Spitalul de Urgente

asistent_marius_semneaza_mic.jpgStringerea de semnaturi pentru infiintarea Centrului Integrat Regional de Tratamente Intoxicatii Traume si Arsuri (CIRTITA) ce include si Centrul de Excelenta in Suicidologie a fost lansata joi, in mod oficial, la Spitalul de Urgente in cadrul unei conferinte sustinuta pe patul de spital al Unitatii de Primire Urgente.

Printre primii sustinatori ai acestui proiect au fost jurnalistii dar si politicienii.

balteanu_lucian_semneaza.jpgLa conferinta de presa au participat dr. Lucian Popa, managerul Spitalul de Urgente, dr. Mihnea Hurmuzache directorul ASP, reprezentanti ai Colegiului Medicilor, ai catedrelor de medicina legala si bioetica, ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate, ai Penitenciarului Iasi, ai Asociatiei Nationale Antidrog, dar si politologul Lucian Dirdala, psihologi, reprezentati ai ligilor studentesti, deputatul Petru Movila, vicepresedintele Comisiei de sanatate din cadrul Camerei Deputatilor.

movila_petru_semneaza_upu.jpg"Decalogul proiectului CIRTITA cuprinde tot ceea ce va inseamna acest Centru. Speram ca sloganul de campanie Ajuta-ne sa te ajutam! In loc de suicid alege Centrul si data nasterii acestui proiect, 22.11.2007 vor fi de bun augur in realizarea dezideratelor Centrului. Am inceput campania de stringere de semnaturi pentru infiintarea Centrului, dar mai avem de lucrat la partea tehnica", ne-a spus dr. Tudor Ciuhodaru, intitiatorul acestui proiect,

Reprezentantii ligii studentilor la nivel regional vor stringe semnaturi pentru infiintarea acestui Centru. In numai citeva ore joi au fost deja strinse citeva zeci de semnaturi care vor fi folosite pentru o intiativa legislativa de infiintare a acestui Centru.

Pe linga jurnalisti si participantii la conferinta de presa, a semnat pentru infiintarea CIRTITA si deputatul democrat Petru Movila.

ciuhodaru_tudor_semneaza.jpg"Speram ca acest animalut norocos si foarte atent la ce se intimpla in jur (n.r. Cirtita) va aduce un plus de bine pentru sanatatea regiuniii", a precizat dr. Ciuhodaru.

Medicii de urgenta de la Spitalul "Sf. Ioan" au semnalat necesitatea infiintarii acestui centru din cauza numarului in crestere ingrijorator a tentativelor de suicid. In cadrul Centrului vor lucra si psihologi care vor consilia pacientii. Proiectul CIRTITA reprezinta o premiera in medicina romaneasca, iar in cadrul Centrului vor fi tratati toti pacientii cu arsuri, intoxicatii, traumatisme si cu tentativa de suicid.

Decalogul CIRTITA

1. Unicat in Moldova
2. Deservire nationala
3. Amplasare strategica
4. Asistenta de urgenta permanenta
5. Toate specializarile medico-chirurgicale
6. Dotare de virf
7. Centru de excelenta in suicidologie
8. Suport psihologic asigurat de specialisti
9. Flexibilitate in organizare
10. Sanse egale pentru toti

Sursa: newsiasi.ro

7 thoughts on “Proiectul CIRTITA a fost lansat oficial la Spitalul de Urgente

  1. Andrei

    Numele meu este Andrei Hristov sunt student in anul IV la Facultatea de medicina din cadrul UMF “Gr. T. POPA” Iasi.
    Am ales sa ma implic in proiectul C.I.R.T.I.T.A deoarece consider ca rezultatul final va avea o importanta vitala in salvarea vietilor pacientilor din toata regiunea moldovei. Parerea mea este ca acest proiect priveste in mod direct studentul la medicina deoarece acest centru va asigura toate specialitatile medicochirurgicale. Cred ca proiectul priveste studentul in general deoarece in cadrul C.I.R.T.I.T.A va functiona centrul de excelenta in suicidologie unde studentii vor acumula experienta sub conducerea unor specialisti in managerierea unor situatii critice.
    Ma astept sa fie o experienta unica unde voi intalni diverse persoane cu diverse idei care vor contribui la acumularea de experienta in ceea ce tine de activitatea mea zilnica: oamenii.
    Astept ca proiectul sa convinga omul obisnuit si nu numai de importanta existentei acestui centru regional. Si totodata cred ca iesenii impreuna cu ceilalti locuitori ai Romaniei ne vor sprijini in realizarea acestui proiect.
    Consider ca este nevoie de implicarea tinerilor studenti in acest proiect pentru a cataliza etapele proiectului atat prin lobby-ul propriu zis cat si prin dorinta de implicare caracteristica.
    Am incredere in C.I.R.T.I.T.A. ca va gasi drumul spre asistenta medicala de varf ce trebuie acordata tuturor romanilor, ca ne va integra in randul centrelor europene adevarate.

  2. stefan

    Numele meu este Stefan Apostol. Sunt student la Facultatea de Geografie in anul 3, la specializarea geografia turismului. In acest proiect reprezint Liga Studentilor Geografi si Geologi, o organizatie neguvernamentala ce incearca sa aduca acestui oras mai mult echilibru.
    Ideea realizarii acestui proiect ii apartine dl dr Tudor Ciuhodaru si vine in urma unei prezentari despre rolul important al medicinei in viata cetateanului simplu. Cred ca infiintarea acestui centru va aduce populatiei locale mai multa siguranta. Nu vor mai fi nevoiti sa mearga de la un spital la altul, nu vor mai trebui sa astepte pe holuri pentru a fi preluati de cadrele medicale si ingrijiti. Prin urmare, acest centru va aduce un echilibru social, echilibru ce lispeste in multe orase din Romania.
    Acest centru va da oricarei persoane ce apeleaza la serviciul de urgenta o sansa de a fi ingrijit in cele mai bune conditii.
    Noi, tinerii, suntem numiti de cei mai in varsta noua generatie. Si au dreptate. E o noua generatie ce s-a evidentiat prin lucruri remarcabile la nivel mondial. Impreuna putem salva sistemul medical romanesc, si il putem duce pe treptele gloriei. Trebuie doar sa credem asta si nimic nu ne va sta in cale.
    Acest centru, dupa cum am mai spus, ofera atat studentilor, cat si populatiei locale sansa de a fi ingrijiti in cele mai bune conditii. Infiintarea centrului de suicidologie poate acorda o sansa celor ce considera ca viata lor s-a incheiat, isi vor gasi poate alinarea si vor putea spune ceea ce simt.

    In concluzie, noi ,studenti si locuitori ai acestei tari, spunem DA infiintarii acestui centru . spunem DA sanatatii, spunem DA renasterii sistemului medical romanesc.

  3. Catalina Cojocaru

    Salut,
    Numele meu este Cojocaru Catalina si am terminat Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, promotia 2006. In prezent lucrez la Scoala Normala ,,V.Lupu”-Iasi, profesor consilier scolar. Urmez cursurile master Interventie Psihosociala si psihoterapie, anul II si am inceput formarea in psihoterapie cu intentia de a obtine cat mai curand atestatul din partea Colegiului Psihologilor din Romania. Iubesc aceasta profesie si doresc sa devin un bun specialist. Este un domeniu unde trebuie sa inveti continuu dar tocmai aceasta este partea minunata. Fiecare experienta, relatie cu ,,pacientul” este unica si iti intregeste formarea profesionala. Proiectul C.I.R.T.I.T.A m-a entuziasmat si mi-a intarit credinta in forta noastra, a iesenilor, de a interveni in comunitate cu scopul de a schimba ceva in bine. Este un drum pe care il deschidem si in care credem cu adevarat. De aceea vom si reusi. Necesitatea abordarii sistemice a omului aflat in nevoie ne va determina sa anticipam diferite modalitati de interventie ce privesc socialul, comunitatea ceea ce este un aspect pozitiv pentru regiunea noastra.
    De fapt gestul nostru este extrem de simplu si umanitar: suntem alaturi de cei aflati in situatie de criza pentru a-i face sa simta ca nu sunt singuri si neintelesi. Ne pasa si suntem atenti, critici la ceea ce este in jurul nostru.

  4. Dr Mircea Dragan psihiatru

    Sunt curios ce o sa se intample la punctele 7. si 8.La 7/,,Centru de excelenta” in suidologie?. Termenul mi se pare bombastic.Este inexistent in CE si in alte state civilizate.El numeste o unitate specializata in preventia si asistarea suicidului;act in sine dramatic cu conotatii biologice , psihologice si sociale, culturale, etnice,…Ar fi corect si psihiatric sa fie numit ,,Centru de criza”.Asa cum este el precizat in Legea Sanatatii Mintale. Va face el eutanasiere la cerere ca in Olanda?Nu uitati stimati colegi ca nu aveti voie sa sugerati suicidul si sa stigmatizati pesoanele(aspect bio-etic).Puteti urgenta trecerea la act.
    8/Suport psihologic asigurat de specialisti.Care si cine? Psihologi clinicieni,
    asistenti sociali, psihiatri, psihoterapeuti? In ce tip de compartimente? De catre cine coordonati? Cu ce tip de filozofie ( doctrina medicala, psihologica, sociala,…)?
    Cred ca ar trebui ca acest decalog sa fie mai bine ruminat(pentru aceste doua punte macar) dupa exemplul lui Moise.Intai acesta s-a retras in munte si s-a intalnit cu D-zeu meditand , abia dupa ce aceea cand a fost clar si de neagaduit in continut el a coborat si l-a comunicat poporului sau. La noi mereu este invers. Se arunca petarda si apoi se stinge focul prin dezmintiri si corecturi.

  5. PAL VALENTIN

    MA BUCUR CA SUNT TINERI ABSOLVENTI CU INTENTII ASA SERIOASE SI CARE VOR SA FACA INTRADEVAR CEVA FOARTE BUN PENTRU SOCIETATE. BRAVO ! FELICITARI !

  6. ciuho

    Nu poate decit sa ne onoreze curiozitatea dumneavoastra.,,Ca sa fiu pe placul cuiva nu voi prescrie un medicament ucigator si nu voi da un sfat care poate sa-i cauzeze moartea “. Asistare = asistenta medico – chirurgicala de suport vital a pacientilor care se prezinta cu tentative autolitice. Aceasta activitate este cvasicotidiana in spitalul nostru. Ceea ce dorim este sa o completam si cu latura de suport psihologic care a lipsit pana acum in abordul intracritic al acestor pacienti.

  7. Caba Bogdan

    Ma numesc Bogdan Caba,sunt student in anul 4 la Medicina Generala la U.M.F. “GR.T.T.Popa” Iasi si am decis sa fiu alaturi de dr.Ciuhodaru si echipa dumnealui in proiectul C.I.R.T.I.T.A.Consider ca,studentii la Medicina ar trebui sa fie direct interesati si implicati deoarece in afara faptului ca acest Centru va aduce noi locuri de munca in conditii performante,este si o foarte buna ocazie sa actioneze voluntar spre binele societatii iesene si a poulatiei Moldovei in general.Pe langa faptul ca acest Centru este destinat serviciilor medicale de urgenta,care spre deosebire de Targu Mures sunt insuficiente,aduce o noutate:Centrul de Excelenat in Suicidologie-idee unica in tara.Cu atat mai mult cu cat Moldova ocupa locul intai in tara la capitolul sinucideri sau tentative de suicid,si mai ales ca in societatea de astazi conflictele dintre oameni sunt tot mai dese si mai grave,ideea unui astfel de Centru,care poate oferi si ajutor psihologic,trebuie pusa in practica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.