Dezbatere radiofonica despre salarizarea medicilor rezidenti si despre Gala Medica 2009

O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Vasile Astărăstoae extrasă din emisiunea “Sănătatea FM” din 07/03/2009.

Ascultă AUDIO: [audio:Dezbatere-Sanatatea-FM-25.mp3]

Emisiunea “Sănătatea FM” poate fi ascultată in fiecare sâmbată, la ora 12.05 PM, pe frecvenţele Radio France Internationale România din Bucureşti (93.5 FM), Iaşi (97.9 FM), Craiova (94.0 FM), Cluj (91.7 FM) şi Chişinau (107.3 FM). Emisiunea se poate asculta şi online pe www.rfi.ro

36 comentarii la “Dezbatere radiofonica despre salarizarea medicilor rezidenti si despre Gala Medica 2009”

  1. Jurnalist a scris:

    De ce la nominalizariile pentru jurnalisti este numai presa din Bucuresti . Si din pacate subtiri materialele lor. Cititi si presa din provincie poate descoperiti si materiale mai consistente. Chiar domnia voastra spuneati ca presa de Bucuresti de pe sanatate este slabuta fata de ce e la Iasi . Insa una sunt vorbele altele sunt faptele…. Multe succesuri dl Rector ( Si pacat ca vazut in functia de rector dati cu flit presei iesene care v-a ajutat totusi….)

  2. Dragos Pieptu a scris:

    Uite ca am ajuns si la ziua in care un jurnalist nu are curajul sa semneze. Pe un blog !

  3. P. Manu a scris:

    D-lui Vasile Astarastoae
    Presedintele Colegiului Medicilor din Romania

    D-le Astarastoae

    Website-ul CMR contine o sectie de “Umor” care include un numar de bancuri ce insulta grupe de populatie pe criterii geografice (ardelenii) sau etnice (evreii).

    Va rog sa dispuneti inlaturarea imediata din spatiul public a acestor gunoaie.

    Peter Manu
    Professor of Clinical Medicine
    Albert Einstein College of Medicine
    New York

  4. Dr Mircea Dragan a scris:

    Citind acea sectiune cu glume a sitului CMR pot spune ca m-am amuzat.Subiectul deschis de D-ul Prof Dr Peter Manu nu are legatura cu topicul actual; despre salarizarea medicilor.Totusi tema este interesanta si de aceea imi permit sa intervin.In aceasta sectiune nu sunt numai bancuri cu evrei.Sunt si bancuri cu francezi(Jaques Chirac) si cu americani( Bill Clinton) si cu rusi, si cu o serie intreaga de animale, dar si cu moldoveni, olteni, ardeleni….
    In toate tarile circula bancuri.Pe seama tuturor:scotienilor, tiganilor, flamanzilor din Frandra belgiana cat si a celor din Olanda.Cine stie poate si pe seama inuitilor.De multe ori ele au un continut asemanator, fiind doar translatate in alta limba.Imi aduc aminte de o excelenta emisiune TV pe TF 2 intr-o sambata seara in anii 91′ cand au fost invitati sa spuna bancuri, diferite personalitati politice si culturale din Franta.Moderator , marele om de televiziune si de musick -hall Patrick Sebastien.Printe invitati citez din memorie:Johnny Hallyday,Patrik Drucker(cum stim bine un evreu nascut la Timisoara cu tata medic, emigrat si naturalizat in Franta), George Mitterand, Francoise Hardy…In afara ca m-am amuzat copios timp de aproape 2 ore, am avut ocazia sa aflu ca multe dintre bancurile pe care se cunosteam din copilarie- tinerete circuland in Romania Comunista, circulau si in Franta; cu mici variante.Printre aceste blagues multe erau cu evrei.Spuse unele chiar de catre evrei francezi. Cu mult simt al umorului.Nu era nimeni ofuscat.Umorul este un mod inteligent de a dedramatiza.Umorul nu este ,,bascalie” este spirit de observatie ascutit, critica decenta, autoironie bonoma.Un liant uman, democratic si nici decum o persiflare obraznica.Ce s-ar fi facut omenirea fara Mark Twain, sau Romania fara Caragiale? „Râdeţi – obişnuia Shalom Alehem să-şi sfătuiască cititorii – doctorii spun că râsul este sănătos!” Va invit la o ,,mica tiganiada” cu Esmeralda

    Un punct de vedere democratic care sper sa nu deranjeze pe nimeni
    Cu stima
    Mircea Dragan

  5. Dr Mircea Dragan a scris:

    Pentru ca nu doresc sa nu par fariseu voi declara deschis ca sunt 2/8 grec de la Fanar(prin antecesori).Nu ma deranjeaza daca se spun bancuri cu ,,grecili” asa cum caracteriza bunica mea 1/2 din etnia sa.
    Iata ce am gasit pe internet referitor la bancuri provenite din antichitatea greaca:
    ,,An intellectual, falling sick, had promised to pay the doctor if he recovered. When his wife nagged at him for drinking wine while he had a fever, he said: “Do you want me to get healthy and be forced to pay the doctor?” Alte bancuri cu greci pe likul:
    http://www.stoa.org/diotima/anthology/quinn_jokes.shtml

  6. P. Manu a scris:

    pentru Dr. Mircea Dragan

    Stereotipiile insulta si creeaza premiza alteritatii.

  7. dr. ana [@ Peter Manu] a scris:

    Omenirea a avut si va avea dintotdeauna si intotdeauna un “cui” impotriva evreilor.De ce? Oricine de pe planeta stie ca Israel este si va fi vesnic poporul lui Dumnezeu , chiar daca evreii nu l-au recunoscut pe Iisus drept Mesia.Evreii sunt poporul ales, binecuvantat [insusi Dumnezeu le-a spus asta ], iubit, un popor intelept, inteligent, misterios, temut, respectat si INVIDIAT.Oriunde in lume si in orice timpuri evreii s-au impus prin forte proprii si cuvantul lor are greutate. De aceea mai apar si bancuri despre evrei.Dar pe un site medical nici nu au ce cauta bancurile, indiferent pe cine ironizeaza.

  8. Ailene Andrea a scris:

    De ce nu respectam Omul si ne luam de detalii?

  9. Sideratul a scris:

    @ Pr Peter Manu

    Stimati colegi tipic pentru natzia noastra :
    primul comentariu e la obiect, apoi urmeaza obsesia Dr. Pieptu vis-a-vis de semnatul pe un blog.
    Apoi e suficient ca Dl Pr Manu sa-si exprime nemultzumirea ca si incepem sa divagam.Comentariul Dr Dragan e interesant nu vad de ce s-a suparat colegul nostru de peste ocean.
    Rezidenta mea, o evreica extrem de atragatoare si de competenta cu bunicul ucis de nazisti, detine cel mai impresionant numar de bancuri.NU am reusit pana acum sa-i spun nici unul nou desi pe vremea cat eram eu insumi rezident – pe alte meleaguri- am beneficiat de un instructaj intensiv din partea a 2 colegi, evrei 100 la suta.
    Nu e nici o lipsa de respect si sa stitzi stimate d-le profesor Manu ca majoritatea glumelor sunt create chiar de coreligionarii DVS si nu de goy.

    Domnul profesor Astarastoae a avansat niste cifre interesante legate de numarul specialistilor plecatzi anul trecut, orecum si de cei 400 de rezidentzi plecatzi la specializare numai de la Iasi…
    Suntem o tara cu numar mic de medici raportat la populatzie, stim deasemenea, ce sa ne ascundem dupa degete, ca la capitolul calitate, performantza stam prost. Salariile noastre sunt cele mai mici din Europa Cum se face oare ca atunci cand vrei sa te angajezi ca medic specialist
    la un spital trebuie sa scotzi din buzunar macar 5000 de euro si suma creshte exponentzial pt centrele universitare ?

    Dle profesor Manu, Dvs atzi dat spaga unui profesor american sa va angajeze? L-atzi plimbat cu masina personala, atzi facut mici servicii,atzi dat cadouri ca sa va puna pe lucrarile stiintzifice ? Ei bine afltatzi ca lucrurile astea continua in Romania si dupa decesul ultimului dictator.

    Exista rezidentzi care nu au bani sa-si cumpere cartzile scoase in limba romana, de tipul copy-paste pe care si-au cladit carierele majoritatea profesorilor din Romania sau minishtrii mai recentzi. SI nu sunt o minoritate cum ar fi tentatzi unii sa afirme.
    Avem inca in tzara oameni indragostitzi de meseria asta, pentru ca trebuie sa fii nebun sa insisti sa profesezi ca medic in vremurile noastre.

  10. P. Manu a scris:

    @ Sideratul

    Imi sunteti prea drag ca sa va spun ce gandesc.

  11. Dr Mircea Dragan a scris:

    @Sireratul
    Foarte bine venita ultima parte a comentariului dvs.Cea legata de obiectul propus spre discutie de catre domnul prof Astarastoie.Referitor la conditia medicului din Romania actuala o sa ma intorc putin in timp.La Timisoara anului 1975 cand eram student in anul 4; la cursul de Boli Interne;capitolul sistem digestiv am avut sansa sa ne conferentieze un domn in adevaratul sens al cuvantului. Conferentiarul Barbu.In afara notiunilor medicale acesta strecura permanent studentilor povete despre ce si cum sa faca ca sa isi pastreze verticalitatea in viitoarea lor cariera.
    Imi aduc aminte de o sintagma pe care o repeta des.,,Sa nu ii lasati pe astia sa va transforme in gramatici!”.Stia el ce stia.Iata ca astazi cu acest SIUI (un fel de pasaport biometric) am devenit si mai mult gramatici decat eram.De buna voie stocam si transmitem date confidentiale violand Codul Deontologic si confidentialitatea la care noi am jurat.Ni se spune ca pentru a fi platiti.Mirama-si! Ce pana acum nu eram platiti? Voi fi eu oare platit mai bine daca nu stiu cine binevoitor de la politie de exemplu, va putea afla nestingherit cu concursul meu obedient faptul ca un pacient ingrijit de mine are Dementa, sau Tulburare de personalitate, sau Schizofrenie?.Am inceput cu acest exemplu pentru a arata ca referitor la conditia precara in care se gaseste medicul roman concura foarte mult chiar atitudinea sa precara.Plecaciunea bizantina, delatoria, indoielnica morala in raporturile cu pacinetul sau, slugarnicia fata de politicieni, lipsa totala de coeziune de breasla si aici ma refer inclusiv la incapacitatea de fi corect sindicalizati, bucuria de a trai din spaga nu din salariu, dorinta de a lucra numai in clinica universitara chiar decand a absolvit facultatea,nu si intr-un cabinet, undeva intr-o policlinica sau la tara, nu consultand omul sarac la el acasa, dorinta absurda de a vedea peste tot clinici private tratand oameni pauperi si doctorate despre rolul religiei in tratarea bolilor mintale..Iata cate abateri comportamentale cu dimensiune analizabila sociologic, ne fac pe noi sa fim asa cum suntem.Voi aduce in discutie un ultim aspect care mie mi se pare relevant pentru statusul nostru actual.Cand se comit erori medicale, mai ales cand acestea se mediatizeaza cu scopul vizibil de a blama tot corpul medical mi se pare firesc ca sa ne aparam in corpore.Insa nu acelasi lucru trebuie facut pentru cazurile evidente si grave de incalcare a deontologiei si bunei practici medicale curente.Aceste cazuri trebuiesc a fi dezbatute de societatea civila.O societate puternica, un corpus medical puternic trebuie sa aibe curajul sa se confrunte cu sine.Din acest exercitiu va iesi intarita.Toti gresim si greseala este umana. Scuzabila si pardonabila, mai ales cand ea este asumata.Exista insa erori grave cauzate de neglijenta, rea credinta, nepasare, cupiditate, situatii care neaparat trebuiesc analizate.Altfel societatea ne percepe asa cum ne percepe in prezent, iar intre noi continua sa existe personaje tragice, comice sau carnavalesti ce isi joaca nestingheriti rolurile nefericite pe scena istoriei determinanadu-ne stagnarea.Asi spune ca un adagio ca tare bine ne-ar face o ,,Europa Libera” a medicinii romanesti cu o emisiune tinuta de o Monica Lovinescu, intitulata ,,Teze si antiteze de la Bucuresti”
    Am speranta ca nu am ranit pe nimeni, in fond toti suntem partasi ai acestei istorii si facatorii ei.

  12. Ailene Andrea a scris:

    pt “Sideratul”&”Dr.Mircea Dragan”,
    zilele trecute am platit ca studenta pentru 10 min sa parchez masina in spatele spitalului 2 lei…chiar daca sunt studenta si nu mai iau anul acesta bursa…sa nu va mire nimic pentru ca eu personal am tras de foarte mult linie si mi-am vazut de invatat, timp liber, cultura…am adunat o gramada de materiale medicale xeroxate sau din anticariate care reprezinta averea mea ca viitor medic(sper sa ajung sau macar sa fiu lasata sa termin facultatea)…
    Sunt foarte revoltata ca nici macar pana astazi nu se iau masuri si nu cred ca se vor lua:cine si risca pozitia pentru un scop nobil?as da si raspunsul dar ar insemna sa jignesc oameni si nu asa am fost educata…tot ce vreau este sa ajut in continuare oameni care dintr-o mare multime nu se remarca, ca stau intr-un colt, amarati si necajiti…iar satisfactia mea ramane “Sa va dea Dumnezeu sanatate”…deci am facut, fac si voi face bine…
    Multumesc

  13. deea a scris:

    Este o diferenta ca de la cer la pamant intre o gluma de bun simt si un banc .Am o intrebare:De ce nu se spun bancuri si pe seama celor care le plac bancurile?

  14. Dr.Mircea Dragan a scris:

    Sigmund Feud, parintele psihanalizei, medic austriac de etnie evreiasca a publicat in anul 1905 studiul,,Cuvîntul de duh şi relaţia sa cu inconştientul”.
    Iata ce definitii furnizeaza DEX on line privitor la gluma si banc.
    1/GLÚMĂ glume, s.f. Scurtă poveste plină de haz (şi cu un final neaşteptat), care provoacă râs şi veselie.
    2/Banc ;Scurtă anecdotă glumeaţă; p. ext. minciună. – Din germ. Bank.
    Putem concluziona ca din punct de vedere semantic in limba romana nu exista diferente semnificate intre cele doua.
    Pentru a va inveseli, cateva bancuri(Blagues franco-belges):
    Un Belge entre dans une pharmacie et demande :· – Avez-vous des
    lunettes ?· – Pour le soleil ?· – Non,non, pour moi !
    C’est un Belge qui sort de chez le médecin :· – Zut, je ne me rappelle plus si le docteur m’a dit capricorne ou· balance.· Je vais être obligé de retourner le voir.· De retour au cabinet médical, il demande :· Docteur vous m’avez dit capricorne ou balance ?· Le médecin répond:
    – Cancer monsieur, cancer…

    2 Belges regardent la lune et l’un intrigué demande : – Tu crois qu’il y a de la vie là-haut ?
    – Evidemment puisqu’il y a de la lumière !

    Un Belge est sur l’autoroute en train de pousser avec grand peine une
    superbe Porsche 911. Un motard de la police l’aperçoit et lui propose son aide :· – Bonjour, vous êtes en panne ?·
    – Non, non, tout va bien, elle est toute neuve !·
    – Alors, pourquoi vous poussez votre voiture comme ça ?·
    – C’est le concessionnaire, il m’a dit :50 en ville maximum et· toutes les
    semaines, vous la poussez un peu sur l’autoroute.

    Un Belge se rend chez son médecin. Après l’avoir ausculté, et au· vu de diverses analyses,le médecin, ennuyé, lui déclare :·
    – Écoutez, je vais être franc : vous souffrez d’une
    blennorragie.·
    – Blennorragie ? Qu’est-ce que c’est ?·
    – Eh bien… ça vient du grec.·
    – Ah, le salaud ! J’aurais dû m’en douter !

    · Une patronne à sa secrétaire belge
    – Mademoiselle, vous avez fait vingt fautes dans cette lettre. Vousl’avez pas relue ?·
    Je n’ai pas osé…·
    – Et pourquoi donc ?· –
    -C’est écrit ‘confidentiel’ en haut à gauche.

  15. Sideratul a scris:

    @Dr Mircea Dragan

    Va citesc mereu cu interes interventiile.

    Sunt oripilat ca vehiculatzi bancuri cu cetatzeni belgieni , scornite de propaganda frantzuzeasca<
    Belgienii nu sunt deloc asha… Si apoi nu atzi specificat e vorba de flamanzi ori de walloni. Eu unul ma inteleg bine si cu unii si cu altii.
    Sa fie oare faptul ca sunt corcitura jumate oltean + jumate ardelean ?

    Si va rog sa nu mai criticatzi pe domnul Bazac si pe ceilaltzati geniali conducatori!
    In fond datorita lor vetzi avea tot mai multzi pacientzi…

    Cu stima un viitor pacient

    PS Stiu ca desi suntem confratzi -nu si de specialitate- nu se obisnuieste nici un discount. Onorariul unui psihiatru face parte din terapie…
    Sper ca dl Pr Manu nu se va supara pe mine pentru gluma asta nevinovata si nu o ba percepe ca un atac la adresa unei bresle pe care o stimez foarte mult.

    Accept orice bancuri atat cu olteni cat si cu ardeleni

  16. Dr Mircea Dragan a scris:

    @Sideratul
    Va multumesc pentru aprecieri.Belgienii flamanzi din Flandra ironizeaza pe Olandezii flamanzi din Olanda.Si vice-versa.Si nemtii din aArdeni au de zis despre flamanzi si despre valoni.Va promit ca voi face rost de cateva bancuri . Traduse insa, intrucat limba flamanda este putin cunoscuta de catre romani.Noi psihiatrii putem apela si la umor pentru a detensiona si chiar rezolva anumite dramatizari facute de pacientii nostri.Este teoria jocului de rol aplicata .Sunt multe tehnici. Psihodrama moreno(Moreno, un alt spihanalist evreu, plecat din Bucuresti si ajuns in US)este una dintre ele.Ca multe alte activitati umane si umorul are rol catarctic,vindecator, producand intelegerea coflictului intrapsihic; fiind un realizator de ,,sublimare”.

  17. Ailene Andrea a scris:

    Incepe de maine a 4-a editie a misiunii medicale “Tulane OUTREACH TO ROMANIA”, in Iasi si judetul Iasi.
    Multumesc DGA a UMF Iasi ca au dat “nu” si in special tuturor celor care se ascund dupa functii…
    Misiunea se desfasoara chiar daca voi, DGA nu a-ti aprobat microbuzul vostru de 8 pers…

  18. Laurentiu Craciunas a scris:

    D-lui Vasile Astarastoae,

    Am onoarea de a va scrie cateva ganduri despre studentii medicinisti din Romania.
    Sunt student in anul IV la UMF Cluj(mai multe despre mine http://www.contraboli.ro/important),tot se vorbeste despre tinerii absolventi medicinisti care i-au calea Ocidentului pentru o viata mai buna .Multi dintre colegii de facultate cu care am stat de vorba imi spuneau, in Romania nu poti sa te realizezi profesional ,nu poti sa iti intemeiezi o familie ,datorita sistemului in care traim .
    Vin cu o intrebare :chiar nu se poate realiza “o viata mai buna” pentru tinerii absolventi medicinisti ? .
    Pe blogul meu am scris un articol despre “Medici Buni pentru o Lume mai Buna” ,ce se va tine in data de 04.04.2009 la Cluj .Pentru mai multe detalii: http://www.contraboli.ro/medici-buni-pentru-o-lume-mai-buna.
    Eu sper ca in Romania ,multi dintre romani isi vor da seama de situatia grava din Sistemul de Sanatate si de masurile ce trebuie luate urgent ,pana nu este prea tarziu pentru pacientii din Romania.As fi bucuros cand termin facultatea si rezidentiatu ,sa se indrepte situatia din Sistemul Sanitar,pentru a profesa in Romania si nu in Ocident.
    Multumesc.

    Cu deosebit respect.

  19. Furt de Identitate a scris:

    […] Comentariul scris sub numele meu pe blogul Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (link) nu imi apartine si a fost scris de Cadariu Dan, un vizitator, din Resita, al ContraBoli.ro, caruia i-am interzis accesul pe blog din motive obiective (postare de comentarii sub multiple identitati, folosire de limbaj neadecvat etc). […]

  20. Dr Mircea Dragan-specialist psihiatru a scris:

    Cu noile declaratii ale CNSAS care nu respecta nici o regula de secret al prelucrarii datelor cu carater personal, unde ca medic fiind, esti amenintat ca un infractor cu articole din codul penal, ceranduse date secrete CNP; Nr Bi sau CI, fara ca cineva sa isi asume o responsabilitate, este posibil orice.Inclusiv furtul de identitate.Numai poate constitui in astfel de situatii nici spargerea contului bancar,nici clonarea CI, sau substitutia de persoana…
    CNAS este suverana, o institutie deasupra legii, dicteaza mai rau ca Securitatea Statului Comunist; nu se semneaza si transmite raspunderea catre terti, nu isi declara identitatea si nu isi asuma raspunderea legala asupra actelor juridice si financiar contabile pe care le solicita, nu are supervizor…
    Stat in stat!?
    Cine poate stopa abuzul?
    In acest caz, domnul Presedinte al Republicii ar tebui sa se autosesizeze

  21. Cadariu Dan a scris:

    Laurentiu,

    Te rog sa ma scuzi pentru gestul facut fata de tine ,nu am vrut sa-ti fur identitatea ,ci m-a deranjat la tine felul cum te-ai purtat cu mine in ultima vreme.
    Nu ai lasat sa postezi si eu unele comentarii pe blogul tau cu privire la sistemul de sanatate din tara .In repetate randuri ti-am trimis e-mail cu scuzele de rigoare pentru cele intamplate intre noi.
    Cer scuze Dl Vasile Astarastoae ,pe care il respect mult ,pentru comentariul postat pe blogul sau.Daca cititi cu atentie acel comentariu veti vedea mesajul meu pentru toti romanii .
    Eu am avut o copilarie nefericita ,Laurentiu stie acest lucru.Am vrut cu Laurentiu sa fac un lucru nobil pentru batranii si copii saraci ,un centru de ajutor la Cluj,dar nu ne-am inteles in unele privinte.
    Va multumesc.

  22. Dr. AMAL a scris:

    Domnule Rector,
    În primul rând vă doresc să aveţi parte de Sărbători de Paşte cu multă linişte sufletească şi Lumina Sfintei Învieri să vă reverse peste suflet încredere, multă putere, sanatate, şi să vă călăuzească gândul să realizaţi lucrurile bune pe care vi le-aţi propus pentru sistemul sanitar.
    Poate nu vă amintiţi de mine, eu v-am deranjat atât cu problema ANL-urilor pentru rezidenti.
    Pentru mine nu s-a rezolvat, suntem în aşteptare, dar acum e posibil sa fie calculate corect punctajele, pentru ca, din cele urmarite de mine, nu apar discordante strigatoare la cer. Acum locuim, prin bunăvoinţa UMF, în căminul din Alexandru, dosarul nostru depus din decembrie 2007 a fost soluţionat de către serviciul social, în februarie 2009. Acum sunt sigur că şi în cazul rezidenţilor, dacă ai rabdare, dacă îndeplineşti condiţiile de cazare şi te implici, reuşeşti să primeşti locuiţă, fără sa dai şpagă. Este provizoriu, pentru că această vestită scară B a tot fost evacuată, dar pentru noi şi câteva luni sunt importante,datorita cheltuielilor mai mici, mai ales datorita faptului că Bunavestire ne-a adus pe îngeraşul nostru cel mic , cel mai bun lucru pe care l-am facut până acum în viaţă.Despre peripeţiile din maternitate, despre ce am observat eu greşit în sistem, vă voi scrie un alt e-mail, pentru că ştiu că în ultima vreme aţi avut cateva cazuri la Colegiul Medicilor care au reclamat probleme în cazul naşterilor. Eu nu vreau să vă obosesc pe dumneavoastră cu e-mail-uri dar e posibil să puteţi alege unele idei care să vă explice de ce se întâmplă unele lucruri.
    Eu vă mulţumesc şi sunt sigur că Dumnezeu vă ajută în toate pentru că sunteţi cu adevărat un OM şi plecaţi urechea la glasul celor mici şi neînsemnaţi.

    Cu toată consideraţia, Dr.AMAL

  23. Cadariu Dan a scris:

    UN PASTE FERICIT PENTRU TOTI ROMANII CARE MAI CRED IN DUMNEZEU.

    ASTAZI SE CUVINE SA CEREM IERTARE FATA DE RUDE SI PRIETENI.

    HRISTOS A INVIAT !

  24. Cadariu Dan a scris:

    De ce romanii nu sunt solidari ?.

    Multi imi spumeau ,noi romanii nu ne intelegem din mai multe privinte :

    -fiecare din noi ne credem destepti;
    -cand unul afirma ceva ,al doilea trebuie sa critice;
    -modul de gindire si comportamentul fiecaruia;
    -neintelegeri dintre generatii.

    Am scris pe un blog despre solidaritate nationala si am observat un lucru,
    putin vor acest lucru.Daca romanii ar fi solidari intre ei ,lucrurile ar merge bine in tara ,pacientii sa fie tratati cu respect de medici,iar romanii sa nu mai critice medicii si sistemul sanitar din tara .Sa vina fiecare cu solutii,
    pentru redresarea sistemului sanitar din tara.
    Eu am cateva solutii pentru redresarea sistemului sanitar ,dar multi imi vor spune nu este treaba ta sa dai soluti.Este dureros ce se intampla la noi cu sistemul sanitar.
    Cand vrei sa faci un lucru bun pentru batranii si copii saraci,esti criticat de unii ca vrei sa-ti faci imagine frumoasa la public.Nu inteleg de ce trebuie sa critici pe acei oameni care vor binele celor saraci ,nu inteleg de ce iti este interzis sa scri comentarii pe blog,nu inteleg de ce noi romanii avem ura unii fata de altii.De ce?.

    Multumesc domnului rector Vasile Astarastoae pentru amabilitatea sa fata de mine,imi da posibilitatea de a scrie comentarii pe blogul domniei sale.

    Dumnezu ne va judeca pentru faptele noastre.

  25. madalina a scris:

    Buna ziua, dragi cititori

    numele meu este madalina am 30 de ani si de la 29 de ani mi s-a pus diagnosticul de poliartrita reumatoida, am fost la vreo 7-8 doctori reumatolgi/interne etc. am facut mii de seturi de analize, toate au fost facute pe banii mei proprii si personali in conditiile in care am asigurarile platite la zi de peste 7 ani. Sa-mi exprim parerea despre doctori din Romania?! Despre sistem sanitar?! Ar insemna sa jignesc pe cei 5-10 doctori in adevartul sens al Juramantului lui Hipocrate, pentru ca doar ei ar citi si intelege ceea ce spun restul….sunt doar scursori, mai rai decat rromi pe care nu-i bagati in seama si de care radeti cu toti, de exemplu.
    primul medicament pe care il prescriu doctori in caz de poliartrita este methotrexatul de 2,5 mg sau fiole de 5ml, stiti de cand nu mai exista pe piata romaneasca?
    Stiti cum este sa astepti sa-ti faci analizele cate 5-6 ore stand in picioare pe holul unui spital? Stiti cum este sa-ti spuna doctorul asteapta-ma un pic, vin imediat? si sa dureze o zi? Stiti cum este sa fiti bolnavi si sa asteptati? Si stiti ce-i mai rau? Ca aveti diplome si participari la milioane de congrese atarnate pe pereti sau titulaturi importante “doamna doctor in stiinte medicale, medic primar in …si in…” si habar aveti sa va faceti meseria sau sa puneti un diagnostic.
    De curand am avut nefericita sansa de a cunoaste o doctorita rezidenta in Bucuresti, la unul din spitalele de renume. ce pot sa spun o persoana ambitioasa, si atat. In rest tot ce era mai rau: spaga, gura mare, bani cheltuiti pe lucruri de firma, participarea la congrese insemna “sa intru sa semnez, sa-mi iau pungile cu cadouri si sa plec sa fac shopping, ca e mai ieftin afara”,a si sa nu uit, locuieste in cartierul anl construit pentru doctori rezidenti si se vaita ca plateste mult chiria, intretinerea si factura electrica….sta cu caldura pornita si cu geamul deschis, sau aerul conditionat pornit si usa de la balcon deschisa…”e pausal, asa fac toti!”. Acum are o problema nu reuseste sa ramana insarcinata “Sa nu aiba tupeu Ontanu sa ma dea afara cand termin rezidentiatul, ca ma duc cu burta la gura la el si sa vezi ce-i zic eu….”. asta-i viitorul medical pe care-l tinem in tara, il platim cu bani grei nu ce sume se vehiculeaza ca fiind salariile amartilor de doctori….
    pe partea cealalta vine sistemul privat de sanatate: bani multi dati degeaba de multe ori, la fel de prosti, la fel de pusi pe spaga, pe prescris aiurea tratamente pentru inchipuirile lor in cele mai multe cazuri.
    V-am spus ca nu are sens sa vorbim despre sistemul medical din Romania.

    In final, tin sa multumesc acelor putini doctori care m-au marcat in viata prin devotamentul fata de meserie, prin coloana vertebrala de care au dat dovada in alegerea meseriei lor si mai ales pentru puterea de a spune “nu stiu dar fac tot posibilul”!

    Va doresc o zi buna tuturor dar mai ales o viata fara doctori!

    PS Metotrexatul se poate cumpara pe baza de reteta din farmaciile din vecinatate (Ungaria, Bulgaria) la pretul modic de 6 euro/100 de pastile….

    madalina

  26. Ailene Andrea a scris:

    Madalina,
    Imi pare rau…si te inteleg perfect…eu nu am ajuns inca la varsta ta…nu am terminat inca facultatea…sper din suflet sa reusesc macar eu, ca un viitor pe care nu il stiu inca sa ajut alte persoane care au suferit din cauza ca au jurat drept…

  27. Cadariu Dan a scris:

    Este trist ce se vede in sistemul sanitar din Romania .Chiar nu se poate rezolva problemele din sistemul sanitar?.

    Prin solidaritate nationala putem sa rezolvam aceste probleme.

  28. Cadariu Dan a scris:

    Astazi m-am gandit la un lucru.Cum as putea sa ajut alti romani ?.
    In Romania sunt multi oameni batrani si saraci care au nevoie de sprijin medical.Daca noi romanii am contribuii fiecare cu cate o suma in fiecare
    luna pentru a veni in sprijinul acestor oameni,care au contribuit si ei la
    dezvoltarea Romaniei,dar din pacate nu sunt ajutati de conationalii lor.
    Este dureros sa vezi cum romanii nu se ajuta intre ei.Trebuie sa-i ajutam.

    PRIN SOLIDARITATE NATIONALA PUTEM SA AJUTAM PE CEI SARACI.

    DUMNEZEU NE VA JUDECA PENTRU FAPTELE NOASTRE.

  29. Ailene Andrea a scris:

    Batranii nu au nevoie de bani iar copii au nevoie sa fie copii…Ca sa incepem iar o campanie de strangere de fonduri si dupa ce hale intregi ar fi arse cu tot cu donatii, s-ar face scrum din toata campania cu srangere de fnduri si bani donati…
    Batranii au nevoie de atentie zilnica iar copii au nevoie de loc de joaca:nu pe strada sa deseneze un teren de fotbal sau un sotron…parintii ar trebui sa inteleaga ca locul acestora nu este in strada, nici uitati la joaca cu alti copii din vecini…
    In momentul in care faci copii cu sacul, uiti ca ai o responsabilitate fata de cel caruia i-ai dat viata….
    Sacul de copii nu este egal cu sacul de bani…

  30. Ailene Andrea a scris:

    Draga Dan,
    Permite-mi sa te intreb ceva: ce intelegi tu prin solidaritate nationala?
    De ce iti doresti tu atat de mult sa fii solidar cu altii cand nu te-ai gasit pe tine ca persoana?
    Incearca sa te definesti ce anume vrei de la solidaritate si abia atunci poate vei putea sa strigi in gura mare ca “PRIN SOLIDARITATE NATIONALA PUTEM SA AJUTAM PE CEI SARACI.”
    Gaseste-te pe tine ca individ intr-o multime si abia apoi striga ca “EU SUNT DAN…”

  31. Cadariu Dan a scris:

    Draga Andrea,

    Multumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea.Prin solidaritate umana,vom face viata mai usoara si frumoasa pentru saraci,totul depinde de noi romanii daca vrem.Asa cum am scris in comentarul din data de 25.04.2009,fiecare sa doneze o suma lunar la Crucia Rosie din judetul sau.
    Sunt curios cati romani vor dona si vin cu aceasta initiativa pe care am inceput-o de unul singur.
    Eu am ajutat multi romani:prieteni,colegi de scoala,oameni saraci,fara sa am un avantaj.Nu sunt etalon pentru romani,cum au fost unele personalitati din Romania,dar sunt un tanar roman care are deschis sufletul pentru cei din jur,mai ales oameniilor necajiti.Daca doresti putem
    vorbi pe Skype,pentru a cunoaste un roman solidar.

    DUMNEZEU NE VA JUDECA PENTRU FAPTELE NOASTRE.

  32. Ailene Andrea a scris:

    Scuze Dane daca te refuz la conversatii…prefer liniste si pace pentru ca cel mai frumos este sa nu trebuiasca sa te prezinti cine esti si ce realizari ai, lasa lumea sa te descopere…mai sunt cateva zile de inaltare…imi doresc cel mai mult sa ma pot bucura de liniste, sa nu mai sune telefonul, sa il ignor pentru ca viata este mult mai linistita cand vrei sa faci ceva fara sa stie o tara intreaga…

  33. Cadariu Dan a scris:

    Draga Andrea,

    Ai dreptate,cel mai frumos in viata unui om este pacea sufleteasca.
    Imi doresc sa vad oameni fericiti,cu zambetul pe buze,sa nu mai aibe grija de maine,oameni sociabili ,deschisi la suflet,oameni care sa ajute pe cei din jur, mai ales batranii si copii saraci.Nu doresc nimanui necazul pe care il am in familie.Un singur lucru imi mai doresc,sa pun in aplicare proiectul meu,centru de ajutor pentru batrani si copii saraci.Atunci pot sa spun:am reusit in viata sa fac ceva pentru oameni.Multumesc,Andrea.

    DUMNEZEU NE VA JUDECA PENTRU FAPTELE NOASTRE.

  34. Cadariu Dan a scris:

    Draga Andrea,

    Mai jos iti scriu povestea mea:
    Intr-o dimineata de vara se nastea un copil.Mama lui se uita la el si isi puse intrebarea:ce o sa faca cu acest copil ?.
    Mama copilului era foarte saraca,iar tatal lui nici nu apuca sa vada acest copil,pentru ca a decedat la locul de munca.
    La varsta de un an,mama lui a trebuit sa-l duca la orfelinat,nu avea posibilitatea de a creste,asa cum cresc multe mame copii lor,sa-i ofere dragoste de mama,hrana imbelsugata .
    Dupa patru ani,la orfelinat vine o femeie si un barbat,care nu au avut copii,isi doreau sa aiba un baiat .Au ales un baiat de patru ani.
    O ingrijitoare de la orfelinat le-a spus ca acest baiat era foarte curat, cuminte si prietenos cu copii din jurul lui.
    Baiatul va cunoaste pe unchiul si matusa sa,unchiul lui lucra la un spital, era doctor.La varsta de sapte ani,baiatul este trimis la scoala primara.Dupa liceu,baiatul intra la o facultate,in timpul facultatii face cunostinta cu o fata frumoasa.Tanarul student a iubit mult aceasta fata, dar a fost parasit .Iubita lui a plecat cu un alt student,iar baiatul infiat a suferit mult .
    Anii au trecut,parintii adoptivi au imbatranit,baiatul infiat tot singur a ramas si necajit.Baiatul infiat de care iti povestesc sunt eu.
    Poate iti pui intrebarea : de ce vrea sa ajute pe alti oameni ?.Vin cu un raspuns ,deoarece eu am fost ajutat de Dumnezeu prin parintii adoptivi si am promis cat voi trai am sa ajut si eu pe alti.

  35. Ailene Andrea a scris:

    Draga Dan,
    Am sa iti spun:”Dan, capitan de plai”.
    Ceea ce scrii tu nu este doar o poveste, ci realitatea multor persoane ca tine, care prefera sa isi vada de viata si de scopul lor.
    Imi pare rau sa spun dar copilul are o singura mama:cea care ii da nastere, tati poti gasi de la un etaj la altul…de aceea contributia masculina este de Y.
    O femeie poate iubi doi barbati, trei chiar:tatal, sotul si fiul.
    Un barbat iubeste in oridinea asta:mama, sotia si altele….
    Sper ca mesajul meu a fost mai clar pentru tine…
    Daca vrei sa faci ceva pentru altii, e suficient sa faci pentru ei…daca ceri ajutorul la toti, vei primi multe promisiuni si nimic concret.
    Mult succes in a realiza scopul tau si sa nu te opresti aici…
    Viata este doar una, pasii sunt mai multi iar urmele lor raman…
    Numai bine si mult spor in toate…”Hristos a Inviat!”

  36. Cadariu Dan a scris:

    Draga Andrea,

    Multumesc pentru gandurile frumoase.Da,este adevarat un barbat iubeste in primul rand pe mama,care il indruma in viata.Prin iubire omul devine mai aproape de sufletul celui drag,cum este mama,sotia,copilul.
    Foarte multi dintre noi avem nevoie de iubire sufleteasca.Sufletul omului este facut sa iubeasca,sa ajute pe cei din jur,nu sa distruga prin ura cum fac unii dintre noi.Sigur cu totii gresim,ne cerem iertare pentru ce am facut,iar unii nu stiu sa ierte,nu vor,sunt “reci”,mai ales de la prietenii pe care ii intalnim in viata.
    Iti doresc sa ai parte de prieteni adevarati si o viata linistita.
    Multumesc,Andrea.
    “Adevarat a Inviat !”.
    Pax Domini.

Comentează acest articol