Televiziunea, poporul şi populismul

astarastoae-publimediaÎn goana după audienţe , posturile de televiziune se declară ca reprezentând "vocea poporului", promovează un populism agresiv şi duc în derizoriu orice dezbatere serioasă. Luna decembrie a depăşit însă orice limită. Am avut la început campania împotriva doctorilor. Considerând că poporul doreşte mult "sânge" şi în lipsă de subiecte, posturile de televiziune s-au întrecut între ele în a prezenta aşa zise culpe medicale, fără rigoare ştiinţifică, fără a avea cunoştinţe elementare privind aspectele etice şi juridice ale problematicii. Tot felul de moderatori şi-au dat cu părerea. Invitaţi pe măsura moderatorilor. Dacă un străin ar fi urmărit aceste dezbateri ar fi ajuns la concluzia că în România toţi medicii sunt incompetenţi, corupţi şi că un om bolnav nu are şanse de a fi tratat. Nu a existat o nuanţare sau o încercare de analiză a sistemului care face posibilă apariţia greşelii. S-au dat verdicte, s-au emis concluzii fără nicio legătură cu dovezile aduse în cauză.

Iarna nu-i ca vara

Iarna ninge. Şi în acest an chiar a nins. Nu ca în vremea copilăriei mele, când troienele depăşeau un metru şi mergeam la şcoală pe o cărare, cu atenţie, ca zăpada să nu se prăbuşească. Dar a nins. Şi iarăşi televiziunile au exprimat voinţa poporului (aşa cred ele). Am văzut cum aceleaşi persoane (aceiaşi moderatori) care au dezbătut problemele medicale au devenit specialişti şi în deszăpeziri. Acelaşi populism. În opinia lor, primarii trebuiau să stea în stradă, în zăpadă dacă se poate, ca un adevărat prim secretar PCR cu pufoaică şi căciulă, şi nu într-un birou de unde să coordoneze activitatea. Doamne fereşte să lipsească din localitate. În epoca în care există telefon mobil, Internet, teleconferinţe, primarul nu este judecat după eficienţa sistemului pe care-l coordonează, ci după orele pe care şi le petrece în stradă. Nu are importanţă nici măcar legea. Am auzit o declaraţie şocantă "nu mă interesează ce spune legea, nu mă interesează că legea nu vă permite să interveniţi, trebuia să interveniţi". Am prins ninsori mai mici decât în Bucureşti la Viena, Paris şi Strasbourg. Circulaţia în aceste oraşe a fost întreruptă între patru şi şase ore şi nu am văzut vreo televiziune (în afara unei scurte ştiri) atâtea dezbateri şi atâtea intervenţii ale neaveniţilor în programul de deszăpezire. Şi în acelaşi context: cursele întârziate de avion. Dacă ar fi fost după "specialiştii televiziunilor" avioanele trebuiau să decoleze indiferent de condiţiile climaterice. Răspunsul la argumente a aceloraşi moderatori erau şocante: " nu ne interesează cauzele". Atunci îmi pun şi eu o întrebare: ce vă interesează? Scandalul? Din nou, într-un demers ipocrit şi demagogic, ni se serveşte o informaţie: "asemenea lucruri nu se întâmplă pe alte aeroporturi din ţările Uniunii Europene". Fals. Şi o spun în cunoştinţă de cauză. În luna mai, mă întorceam de la Paris. Am ajuns la aeroportul CDG cu patru ore înainte de decolare. Surpriză: controlul paşapoartelor se făcea la un singur ghişeu pentru 62 de porţi. A durat cinci ore, după care 62 de curse de avion au întârziat chiar şi opt ore, deoarece pasagerii nu erau îmbarcaţi. Deşi nimeni nu a dat vreo explicaţie, televiziunile nu au prezentat acest incident. Cei prejudiciaţi au făcut reclamaţii individuale, dar nu au fost incitaţi să distrugă avionul. Înseamnă oare că televiziunile franceze sunt neprofesioniste?

S-a oprit şi ninsoarea. Nu şi populismul televiziunilor

Ultima perlă o constituie dezbaterea privind participarea oficialilor români la Conferinţa organizată de Asociaţia Internaţională de Combatere a Criminalităţii (organism al ONU la care România este membru fondator) de la Bali. Aceiaşi moderatori specialişti în sistem medical, deszăpeziri, aviaţie civilă, au devenit subit specialişti în combaterea criminalităţii. Grija lor cea mai mare a fost că de ce s-au cheltuit 10 mii de euro fără ca delegaţia română să se întoarcă cu un plan concret de combatere a criminalităţii. Ca şi cum cei care participă la sesiunile UNESCO, ONU, NATO, Consiliul Europei, etc. trebuie să vină de fiecare dată cu un plan concret pentru România. Şi atunci mă înţelegeţi de ce am luat hotărârea să nu mai urmăresc decât TVR Cultural. Pentru că personaje care se consideră ca fiind Leonardo da Vinci a timpurilor contemporane îmi cer profesionalism, când ei sunt un exemplu de neprofesionalism. Pentru că detest populismul şi nu vreau să fac parte din "poporul" care îi ascultă şi pe care ei îl reprezintă.

Autor: prof. dr. Vasile Astărăstoae
Sursa: Ieseanul (24 ianuarie 2008)

Comentează acest articol